Dietoterapia w onkologii jest jedną z najtrudniejszych dziedzin dietetyki. Indywidualne dobrane dla każdego pacjenta zalecenia muszą uwzględniać preferencje żywieniowe oraz ogólny stan zdrowia chorego – czynniki, które w trakcie leczenia onkologicznego ulegają ciągłym zmianom.

Onkodietetyka

Rola żywności i żywienia w prewencji oraz terapii chorób nowotworowych bardzo często jest przedmiotem badań. Szacuje się, że złe nawyki żywieniowe mogą odpowiadać za około 40–60% wszystkich zachorowań na nowotwory. W tym przypadku istotne znaczenie przypisuje się do takich składowych żywienia, jak ponadnormatywna podaż energii dostarczonej wraz z pokarmem i wynikająca z tego otyłość, zbyt częste spożycie czerwonego mięsa, alkoholu i soli kuchennej, przy zbyt małej ilości błonnika pokarmowego, owoców, warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych w diecie. Inicjacji choroby nowotworowej mogą także sprzyjać substancje kancerogenne obecne w produktach spożywczych, wynikające m.in. z zanieczyszczenia środowiska oraz niewłaściwego przechowywania i przetwarzania żywności.

Równie istotnego znaczenia żywność i żywienie nabierają w trakcie prowadzonego leczenia onkologicznego. Choroba nowotworowa w bardzo dużym stopniu wpływa na sposób odżywiania się chorych osób, wymuszając eliminację z jadłospisu sporej liczby produktów. Taki stan rzeczy może przyczyniać się do znacznej utraty masy ciała i powstania niedoborów żywieniowych, co znacząco przekłada się na przebieg i efekty leczenia. Z tego względu niezwykle istotne staje się zastosowanie przez pacjentów onkologicznych racjonalnego, właściwie zbilansowanego schematu żywienia, który – gwarantując odpowiednią ilość wszystkich niezbędnych składników pokarmowych oraz w jak największym stopniu niwelując skutki uboczne terapii – będzie wspierał organizm w walce z nowotworem.

Pozostałe 84% artykułu dostępne jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Zaloguj Zamów prenumeratę Kup dostęp do artykułu

Zobacz również

Szczepienia przeciw COVID‑19

21 grudnia 2020 r. Komisja Europejska dopuściła na rynek unijny szczepionkę przeciw koronawirusowi opracowaną przez Pfizer/BioNTech. Pierwsze szczepienia w Polsce odbyły się 27 grudnia 2020 r., a już dzień później rozpoczęła się ogólna dystrybucja.

Czytaj więcej

Pacjent z grzybicą w aptece

Pacjent z grzybicą w aptece

Zakażenia grzybicze, czyli mykozy, to zagadnienie niezwykle obszerne, począwszy od ogromnej liczby gatunków grzybów chorobotwórczych, poprzez możliwe lokalizacje zakażeń, na liczbie strategii terapeutycznych kończąc. W ostatnich latach obserwuje się stały wzrost występowania zakażeń grzybiczych zarówno u pacjentów hospitalizowanych, jak i ambulatoryjnych. Również w aptekach rośnie liczba zapytań i próśb o rekomendację lub pomoc w wyborze leczniczego preparatu.

Czytaj więcej

Przejdź do

Partnerzy

Reklama