Ciąża to czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze i witaminy. Stworzenie zbilansowanego jadłospisu często może nie wystarczyć dla pokrycia nowych potrzeb, a wówczas okazuje się, że nie obejdzie się bez dodatkowej suplementacji.

Suplementacja witamin i składników mineralnych w ciąży

W idealnej sytuacji każda ciężarna powinna być wyedukowana w zakresie stworzenia planu diety tak różnorodnej, zbilansowanej i zmodyfikowanej, aby rozwijający się płód miał jak najlepsze warunki do rozwoju. Dlaczego to takie ważne? Wszelkie niedobory żywieniowe mogą wpłynąć negatywnie na przebieg ciąży, a w konsekwencji doprowadzić do powstania wad rozwojowych płodu, przedwczesnego porodu czy niewydolności łożyska. Warto wiedzieć, że nie chodzi tylko o zaspokojenie bieżących potrzeb energetycznych, ale też o stworzenie pewnego rezerwuaru dla okresu laktacji. Jednak nawet przy różnorodnej i prawidłowej diecie część ciężarnych i tak będzie mieć niedobory żywieniowe, głównie z powodu indywidualnych, osobniczych predyspozycji do absorpcji i metabolizowania substancji odżywczych. To dlatego tak ważne jest regularne wykonywanie badań laboratoryjnych, aby w porę wychwycić ewentualne deficyty. Nie można też zapomnieć o przypadkach alergii pokarmowych lub o sytuacjach, w których spożywanie pewnych pożądanych składników diety jest niemożliwe, bo ciężarna zaczyna źle je tolerować, powodują one nadwrażliwość zapachową, nudności i wymioty, czego kobieta nie doświadczała przed poczęciem. W takich sytuacjach odpowiedź na pytanie, czy suplementować, powinna być twierdząca, a suplementacja dopasowana do aktualnej kondycji kobiety.

Jak suplementować w głową?

Przez długie lata brakowało ujednoliconych wytycznych w zakresie suplementacji składników odżywczych w okresie ciąży, w tym witamin, mikro- i makroelementów. Nie było i nie ma dostatecznie dużej liczby badań eksperymentalnych przeprowadzanych na populacji kobiet w ciąży, z uwagi na względy natury etycznej. Pokutował też mit jedzenia za dwoje oraz przyzwolenia na zjadanie wszystkiego, na co ma się ochotę i to w dowolnych ilościach. Dziś wiadomo już dokładnie, jak wzrasta wydatek energetyczny w poszczególnych trymestrach i jak się to powinno przełożyć na zwiększoną kaloryczność diety. Jasnym założeniem stało się, że nie powinno się jeść za dwoje, a dla dwojga. Współczesne wytyczne suplementacji bazują na rekomendacjach organizacji i towarzystw medycznych, w oparciu o wyniki badań systematycznych przeglądów Cochrane oraz rezultaty badań (Evidence Based Medicine, EBM) dotyczące wpływu składników odżywczych na organizm.

Pozostałe 72% artykułu dostępne jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Zaloguj Zamów prenumeratę Kup dostęp do artykułu
Ulubione Drukuj

Zobacz również

Szczepienia przeciw COVID‑19

21 grudnia 2020 r. Komisja Europejska dopuściła na rynek unijny szczepionkę przeciw koronawirusowi opracowaną przez Pfizer/BioNTech. Pierwsze szczepienia w Polsce odbyły się 27 grudnia 2020 r., a już dzień później rozpoczęła się ogólna dystrybucja.

Czytaj więcej

Pacjent z grzybicą w aptece

Pacjent z grzybicą w aptece

Zakażenia grzybicze, czyli mykozy, to zagadnienie niezwykle obszerne, począwszy od ogromnej liczby gatunków grzybów chorobotwórczych, poprzez możliwe lokalizacje zakażeń, na liczbie strategii terapeutycznych kończąc. W ostatnich latach obserwuje się stały wzrost występowania zakażeń grzybiczych zarówno u pacjentów hospitalizowanych, jak i ambulatoryjnych. Również w aptekach rośnie liczba zapytań i próśb o rekomendację lub pomoc w wyborze leczniczego preparatu.

Czytaj więcej

Przejdź do

Partnerzy

Reklama