Immunożywienie

BIKA_75_49.jpg

Różnorodna i prawidłowo zbilansowana dieta korzystnie wpływa na organizm człowieka, w tym także na poszczególne układy, jak odpornościowy. Manipulacja podażą określonych składników pożywienia, którym przypisuje się funkcje immunomodulatorów, może ukierunkować działanie systemu odpornościowego. Na czym polega koncepcja immunożywienia? Jakie składniki pokarmowe wykazują najsilniejsze działanie immunomodulujące? Jaką rolę we wspomaganiu odporności pełnią probiotyki i prebiotyki?

Układ immunologiczny człowieka jest najważniejszą linią obrony przed czynnikami zewnętrznymi. Nieco ponad 65% komórek odpornościowych organizmu zlokalizowane jest w jelitach, dlatego są one uznawane za jeden z największych organów immunologicznych ludzkiego ciała. Związana z przewodem pokarmowym tkanka limfatyczna (GALT – gut-associated limphoid tissue) stanowi część większego systemu immunologicznego powiązanego z błonami śluzowymi i podśluzowymi (MALT – mucosal-associted lymphoid tissues). Wspracie receptorów zlokalizowanych na komórkach nieswoistej odpowiedzi immunologicznej obecnych w przewodzie pokarmowym stanowi podstawowy cel w strategii immunomodulacji realizowanej poprzez właściwą dietę. Żywienie także na wielu innych płaszczyznach istotnie współdziała z systemem odpornościowym – tkanka GALT pozostaje w stałym kontakcie z antygenami pochodzącymi z zewnątrz (np. składnikami pożywienia, bakteriami), odgrywając kluczową rolę we właściwej obronie organizmu. Bardzo duży wpływ na modulowanie układu odpornościowego wywiera także mikroflora bakterii komensalnych i probiotycznych występująca w przewodzie pokarmowym.

Immunomodulatory

Znaczny wzrost liczby badań nad wpływem sposobu żywienia na układ odpornościowy, który obserwujemy w ostatnich latach, przyczynił się do powstania pojęcia immunożywienia. Jest ono definiowane jako zdolność żywności do modulowania aktywności układu odpornościowego człowieka poprzez wprowadzenie do diety specyficznych składników odżywczych. Takie postępowanie żywieniowe może być zastosowane w każdej sytuacji zdrowotnej wymagającej spotęgowania pracy układu immunologicznego. Największego znaczenia nabiera jednak w przypadku pacjentów chirurgicznych i onkologicznych. Poprawa funkcji odpornościowych organizmu w okresie pooperacyjnym, a także w trakcie chemio- i radioterapii może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia zakażeń, powikłań oraz zmniejszyć długość pobytu w szpitalu.

Działanie poszczególnych składników odżywczych na sprawność systemu immunologicznego człowieka jest zróżnicowane i zależy głównie od ich rodzaju i stężenia w produkcie. Najczęściej wymienianymi składnikami żywności, wskazanymi do zastosowania w immunożywieniu, są: arginina, glutamina, nukleotydy, kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 oraz antyoksydanty, takie jak: witaminy C, E, beta-karoten i pierwiastki: cynk, selen oraz miedź. Różne kombinacje tych składników występują naturalnie w produktach żywnościowych, są także dostępne w postaci gotowych mieszanek przeznaczonych do leczenia żywieniowego. Poniżej przedstawiono charakterystykę trzech wybranych składników.

Dostęp możliwy dla zalogowanych użytkowników serwisu. Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Zaloguj Zamów prenumeratę
Drukuj

Zobacz również

Archiwum