Immunożywienie

BIKA_75_49.jpg
no. 75/2019

Różnorodna i prawidłowo zbilansowana dieta korzystnie wpływa na organizm człowieka, w tym także na poszczególne układy, jak odpornościowy. Manipulacja podażą określonych składników pożywienia, którym przypisuje się funkcje immunomodulatorów, może ukierunkować działanie systemu odpornościowego. Na czym polega koncepcja immunożywienia? Jakie składniki pokarmowe wykazują najsilniejsze działanie immunomodulujące? Jaką rolę we wspomaganiu odporności pełnią probiotyki i prebiotyki?

Układ immunologiczny człowieka jest najważniejszą linią obrony przed czynnikami zewnętrznymi. Nieco ponad 65% komórek odpornościowych organizmu zlokalizowane jest w jelitach, dlatego są one uznawane za jeden z największych organów immunologicznych ludzkiego ciała. Związana z przewodem pokarmowym tkanka limfatyczna (GALT – gut-associated limphoid tissue) stanowi część większego systemu immunologicznego powiązanego z błonami śluzowymi i podśluzowymi (MALT – mucosal-associted lymphoid tissues). Wspracie receptorów zlokalizowanych na komórkach nieswoistej odpowiedzi immunologicznej obecnych w przewodzie pokarmowym stanowi podstawowy cel w strategii immunomodulacji realizowanej poprzez właściwą dietę. Żywienie także na wielu innych płaszczyznach istotnie współdziała z systemem odpornościowym – tkanka GALT pozostaje w stałym kontakcie z antygenami pochodzącymi z zewnątrz (np. składnikami pożywienia, bakteriami), odgrywając kluczową rolę we właściwej obronie organizmu. Bardzo duży wpływ na modulowanie układu odpornościowego wywiera także mikroflora bakterii komensalnych i probiotycznych występująca w przewodzie pokarmowym.

Immunomodulatory

Znaczny wzrost liczby badań nad wpływem sposobu żywienia na układ odpornościowy, który obserwujemy w ostatnich latach, przyczynił się do powstania pojęcia immunożywienia. Jest ono definiowane jako zdolność żywności do modulowania aktywności układu odpornościowego człowieka poprzez wprowadzenie do diety specyficznych składników odżywczych. Takie postępowanie żywieniowe może być zastosowane w każdej sytuacji zdrowotnej wymagającej spotęgowania pracy układu immunologicznego. Największego znaczenia nabiera jednak w przypadku pacjentów chirurgicznych i onkologicznych. Poprawa funkcji odpornościowych organizmu w okresie pooperacyjnym, a także w trakcie chemio- i radioterapii może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia zakażeń, powikłań oraz zmniejszyć długość pobytu w szpitalu.

Działanie poszczególnych składników odżywczych na sprawność systemu immunologicznego człowieka jest zróżnicowane i zależy głównie od ich rodzaju i stężenia w produkcie. Najczęściej wymienianymi składnikami żywności, wskazanymi do zastosowania w immunożywieniu, są: arginina, glutamina, nukleotydy, kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 oraz antyoksydanty, takie jak: witaminy C, E, beta-karoten i pierwiastki: cynk, selen oraz miedź. Różne kombinacje tych składników występują naturalnie w produktach żywnościowych, są także dostępne w postaci gotowych mieszanek przeznaczonych do leczenia żywieniowego. Poniżej przedstawiono charakterystykę trzech wybranych składników.

Full access available for logged users only. Log in or select best subscription option here..

Log in Order a subscription

Also check

Insulin resistance: causes, symptoms and treatment

bika_76_71.jpg

Insulin resistance, also called prediabetes and metabolic sydrome has become the major health hazard of modern world. Leading to type 2 diabetes mellitus (T2DM), which has become one of the major cause of morbidity and mortality, it has been spreading not only in the developed world but also in the underdeveloped countries.

Read more

Dietoterapia osteoporozy

bika_76_66.jpg

Farmakologiczne leczenie osteoporozy można wspomóc prawidłową dietą, w której podaż składników odżywczych powinna być tak zbilansowana, aby ich wzajemne proporcje korzystnie wpłynęły na budowę i stan mineralny masy kostnej. Które składniki pożywienia odgrywają istotną rolę w dietoterapii osteoporozy?

Read more

Leksykon badań: gastroskopia

bika_76_62.1..jpg

Gastroskopia to badanie diagnostyczne, pozwalające na dokładną analizę stanu górnego odcinka przewodu pokarmowego. Polega ona na oglądaniu przełyku, żołądka, opuszki dwunastnicy pod względem wyglądu błony śluzowej, soku żołądkowego i elastyczności ścian za pomocą endoskopu o średnicy ok. 9,3 mm.

Read more

Current issue

Go to

Partners

Reklama