Magnez: rola, niedobór i nadmiar, suplementacja

Magnez jest ważnym regulatorem wielu procesów w organizmie, zarówno fizjologicznych, jak i biochemicznych. Odpowiedni poziom tego pierwiastka, wynikający ze zdrowej diety lub/i suplementacji oraz unikania czynników obniżających jego wchłanianie, zapewnia poprawę zdrowia i samopoczucia. Warto po niego sięgać w ramach codziennego dbania o zdrowie.

Magnez jest dwuwartościowym pierwiastkiem z grupy berylowców. Tworzy jeden z najważniejszych jonów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kation magnezu Mg2+ aktywuje ponad 300 enzymów, zaangażowanych głównie w procesy energetyczne, a także w przemiany tłuszczów, białek i węglowodanów. Magnez uczestniczy w biosyntezie i metabolizmie witamin B₆ oraz D₃, a także jest odpowiedzialny za mineralizację kości, wpływając na ich wzrost i gęstość.

Zawartość magnezu w ciele człowieka

W ciele człowieka znajduje się 25–35 g magnezu. Rozmieszczony jest on w następujący sposób:

  • ok. 60% w układzie kostnym (jako hydroksyapatyty),
  • 20% w mięśniach szkieletowych,
  • 20% w tkankach układu nerwowego i narządach (wątroba, nerki, przewód pokarmowy),
  • 1% w przestrzeni zewnątrzkomórkowej w erytrocytach i osoczu.

Zawartość magnezu w organizmie zmniejsza się wraz z wiekiem. U ludzi powyżej 60. roku życia jego stężenie waha się w granicach 60–80% poziomu stwierdzanego w tkankach u dzieci.

Zapotrzebowanie na magnez

Zapotrzebowanie na magnez wynosi 300––400 mg/dobę. Prawidłowe stężenie magnezu we krwi wynosi 0,65–1,25 mmol/l. Wzrasta ono w okresie zwiększonego wzrostu, u kobiet w ciąży i w okresie laktacji (u kobiet poniżej 19. roku życia zalecane spożycie magnezu wynosi odpowiednio 400 i 360 mg/dobę, a u pozostałych pacjentek 360 i 320 mg/dobę), podczas przewlekłego stresu, wysiłku fizycznego i w czasie uprawiania sportów wyczynowych.

Rola magnezu w organizmie

Magnez odgrywa olbrzymią rolę w profilaktyce i terapii wielu schorzeń. Reguluje cykl komórkowy, stabilizuje i odpowiada za prawidłową przepuszczalność błon komórkowych, uczestniczy w procesach fizjologicznych DNA, aktywuje enzymy związane z metabolizmem, syntezuje związki wysokoenergetyczne, wpływa na układ bodźco-przewodzący serca (oddziałując przeciwnie do wapnia), działa antyarytmicznie, reguluje ciśnienie krwi, działa antyagregacyjnie, czynnie wpływa na układ nerwowy, zmniejsza objawy depresji i ryzyko udaru mózgu, wspomaga leczenie i profilaktykę migreny, poprawia kondycję psychofizyczną pacjentów z Alzheimerem, reguluje nadpobudliwość u dzieci, wpływa na syntezę insuliny, magazynowanie katecholamin i mineralizację kości, zapobiega zespołowi metabolicznemu, zmniejsza powstawanie czynników prozapalnych, zapobiega skutkom alergii i stresu, ogranicza objawy alergicznego kontaktowego zapalenia skóry, zmniejsza ryzyko złogów nerkowych oraz poprawia funkcjonowanie układu rozrodczego.

Tabela 1. Wykaz produktów przeciwwskazanych, częściowo dozwolonych i zalecanych w kamicy moczanowej

Wiek

Mężczyźni

Kobiety

Ciąża

Laktacja

06 miesięcy

712 miesięcy

13 lata

48 lat

913 lat

1418 lat

1930 lat

3150 lat

≥ 51 lat

30

75

80

130

240

410

400

420

420

30

75

80

130

240

360

310

320

320

400

350

360

360

310

320

Źródło: https://journals.viamedica.pl/arterial_hypertension/article/viewFile/38318/26939

Dostęp możliwy dla zalogowanych użytkowników serwisu. Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Zaloguj Zamów prenumeratę
Drukuj

Zobacz również

Archiwum