Żywienie w cukrzycy

BIKA_74_42.jpg

Farmakoterapia wraz z właściwie zbilansowaną dietą są uzupełniającymi się metodami leczenia, zarówno nowo rozpoznanej, jak również wieloletniej cukrzycy. Zmiana już kilku nawyków żywieniowych pozwala osiągnąć pożądane wyniki leczenia. Jaka grupa węglowodanów jest najkorzystniejsza w żywieniu pacjentów zmagających się z cukrzycą? Jakich produktów należy unikać, a jakie wprowadzić do jadłospisu w trakcie dietoterapii cukrzycy? W jaki sposób komponować posiłki, żeby zmniejszyć wchłanianie węglowodanów? O tym w artykule.

Cukrzyca jest przewlekłym, złożonym zespołem zaburzeń metabolicznych, których wspólnym mianownikiem jest zwiększone stężenie glukozy we krwi, czyli hiperglikemia. Stan taki wynika z nieprawidłowego wydzielania i/lub działania insuliny produkowanej przez komórki β wysp trzustkowych, co skutkuje upośledzeniem metabolizmu podstawowych składników pokarmowych, takich jak węglowodany, białka i tłuszcze. Nie tylko rodzaj, lecz także nasilenie objawów cukrzycy, mogą być bardzo zróżnicowane, zaczynając od przypadków bezobjawowych, po stany zagrożenia życia (śpiączka ketonowa, hipoglikemiczna).

Charakterystyka diety

Dieta i cukrzyca stanowią dwa ściśle ze sobą powiązane pojęcia. Połączenie właściwego sposobu odżywiania się z opracowaną przez lekarza strategią farmakologicznego leczenia cukrzycy, bez względu na rodzaj i stadium jej rozwoju, znacznie zwiększa skuteczność zaplanowanej terapii. Podstawowym celem zalecanych zmian żywieniowych jest uzyskanie stężenia glukozy we krwi na najbardziej zbliżonym do prawidłowego poziomie, zapobieganie wczesnym i późnym powikłaniom cukrzycy oraz – w przypadku chorych z nadwagą i otyłością – redukcja masy ciała.

Zgodnie z tymi założeniami opracowane zalecenia żywieniowe muszą być przygotowane indywidualnie dla każdego pacjenta. Powinny spełniać ogólne założenia zdrowego żywienia, z przystosowaniem do potrzeb i preferencji żywieniowych chorego oraz z uwzględnieniem klasycznych wyróżników, jak: płeć, wiek, masa ciała rzeczywista i należna, wzrost, stopień aktywności fizycznej, stan fizjologiczny (ciąża) oraz z współwwystępowaniem pozostałych chorób. W leczeniu chorych na cukrzycę zaleca się dietę zgodną z żywieniem podstawowym zdrowych ludzi, zapewniającą prawidłową podaż energii oraz zmniejszoną zawartość węglowodanów łatwo przyswajalnych. Wykaz produktów dozwolonych i przeciwwskazanych w omawianej diecie zestawiono w tabeli 1.

Dostęp możliwy dla zalogowanych użytkowników serwisu. Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Zaloguj Zamów prenumeratę
Drukuj

Zobacz również

Archiwum