Dieta łatwostrawna to najczęściej stosowana dieta lecznicza, będąca zarazem najprostszą modyfikacją podstawowego żywienia zdrowego człowieka. W jakich jednostkach chorobowych należy ją stosować? Jakich produktów unikać, a jakie warto wprowadzić do jadłospisu? O tym w artykule.

Główna rozbieżność między zaleceniami dietetycznymi w przypadku osób zdrowych a wymagających zastosowania omawianej diety polega na doborze w jadłospisie produktów lekkostrawnych oraz posiłków przygotowanych z wykorzystaniem technik kulinarnych zapewniających łatwą przyswajalność pożywienia. Celem takiego postępowania jest dostarczenie choremu wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, przy jednoczesnej ochronie przewodu pokarmowego, co ma korzystny wpływ na poprawę stanu zdrowia pacjenta. Podstawową zasadą tej diety jest ograniczenie, a w niektórych przypadkach wykluczenie produktów i potraw tłustych, smażonych, pieczonych w tradycyjny sposób, wzdymających, długo zalegających w żołądku lub ostro przyprawionych. Wykaz produktów dozwolonych, częściowo dozwolonych oraz przeciwwskazanych zestawiono w tabeli 1.

W diecie łatwostrawnej znacznemu ograniczeniu ulega również podaż błonnika pokarmowego. Jego ilość można w prosty sposób zredukować poprzez obieranie i gotowanie warzyw, blendowanie, przecieranie przez sito, a także poprzez dobór w diecie oczyszczonych przetworów zbożowych, drobnych kasz oraz delikatnych i dojrzałych warzyw i owoców.

Istotnym elementem diety łatwostrawnej jest także częste spożywanie małych objętościowo posiłków w regularnych odstępach czasu. Zaleca się od 5 do 6 posiłków dziennie, przy czym kolacja powinna zostać zjedzona 3 godziny przed snem. Jednorazowe spożycie zbyt dużej ilości pokarmu obciąża przewód pokarmowy, wydłużając czas trawienia. Dodatkowo potrawy (podawane najlepiej w temperaturze pokojowej) powinny być spożywane powoli, z unikaniem nadmiernego wysiłku przed lub tuż po jedzeniu.

Dostęp możliwy dla zalogowanych użytkowników serwisu. Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Zaloguj Zamów prenumeratę

Zobacz również

Homeopathy: definition, working and effectiveness

BIKA_77_56.jpg

Enthusiasts can call homeopathy a treatment, skeptics – illussion of a treatment, which acts like placebo. But still, this is complementary or alternative medicine (CAM), which is different from Western medicine.

Czytaj więcej

Rozpuszczalniki w recepturze

BIKA_77_35.jpg

Płynne postaci leku stanowią sporą część leków recepturowych sporządzanych w aptece. Roztwory, krople czy mikstury, choć z pozoru nieskomplikowane, mogą niekiedy nastręczać trudności, zwłaszcza gdy osoba wykonująca lek nie dysponuje dostateczną wiedzą na temat stosowanych rozpuszczalników i ich właściwości.

Czytaj więcej

Szkolenie wewnętrzne pracowników

BIKA_77_29.jpg

Szkolenia są nieodłącznym elementem pracy zawodowej personelu fachowego aptek. Dostępne są w różnym formacie – jako kursy bezpośrednie, online czy też wewnętrzne, prowadzone przez kierownika apteki lub inną osobę wyznaczoną przez pracodawcę. Aptekarze podlegają ustawowemu obowiązkowi kształcenia ustawicznego, a w kolejnych okresach szkoleniowych zdobywają punkty. Zakończone, potwierdzone przez właściwą izbę aptekarską okresy rozliczeniowe są dodatkowym atutem w staraniu się o stanowisko kierownika apteki.

Czytaj więcej

Numer bieżący

Przejdź do

Partnerzy

Reklama