Różnorodna i prawidłowo zbilansowana dieta korzystnie wpływa na organizm człowieka, w tym także na poszczególne układy, jak odpornościowy. Manipulacja podażą określonych składników pożywienia, którym przypisuje się funkcje immunomodulatorów, może ukierunkować działanie systemu odpornościowego. Na czym polega koncepcja immunożywienia? Jakie składniki pokarmowe wykazują najsilniejsze działanie immunomodulujące? Jaką rolę we wspomaganiu odporności pełnią probiotyki i prebiotyki?

Układ immunologiczny człowieka jest najważniejszą linią obrony przed czynnikami zewnętrznymi. Nieco ponad 65% komórek odpornościowych organizmu zlokalizowane jest w jelitach, dlatego są one uznawane za jeden z największych organów immunologicznych ludzkiego ciała. Związana z przewodem pokarmowym tkanka limfatyczna (GALT – gut-associated limphoid tissue) stanowi część większego systemu immunologicznego powiązanego z błonami śluzowymi i podśluzowymi (MALT – mucosal-associted lymphoid tissues). Wspracie receptorów zlokalizowanych na komórkach nieswoistej odpowiedzi immunologicznej obecnych w przewodzie pokarmowym stanowi podstawowy cel w strategii immunomodulacji realizowanej poprzez właściwą dietę. Żywienie także na wielu innych płaszczyznach istotnie współdziała z systemem odpornościowym – tkanka GALT pozostaje w stałym kontakcie z antygenami pochodzącymi z zewnątrz (np. składnikami pożywienia, bakteriami), odgrywając kluczową rolę we właściwej obronie organizmu. Bardzo duży wpływ na modulowanie układu odpornościowego wywiera także mikroflora bakterii komensalnych i probiotycznych występująca w przewodzie pokarmowym.

Immunomodulatory

Znaczny wzrost liczby badań nad wpływem sposobu żywienia na układ odpornościowy, który obserwujemy w ostatnich latach, przyczynił się do powstania pojęcia immunożywienia. Jest ono definiowane jako zdolność żywności do modulowania aktywności układu odpornościowego człowieka poprzez wprowadzenie do diety specyficznych składników odżywczych. Takie postępowanie żywieniowe może być zastosowane w każdej sytuacji zdrowotnej wymagającej spotęgowania pracy układu immunologicznego. Największego znaczenia nabiera jednak w przypadku pacjentów chirurgicznych i onkologicznych. Poprawa funkcji odpornościowych organizmu w okresie pooperacyjnym, a także w trakcie chemio- i radioterapii może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia zakażeń, powikłań oraz zmniejszyć długość pobytu w szpitalu.

Działanie poszczególnych składników odżywczych na sprawność systemu immunologicznego człowieka jest zróżnicowane i zależy głównie od ich rodzaju i stężenia w produkcie. Najczęściej wymienianymi składnikami żywności, wskazanymi do zastosowania w immunożywieniu, są: arginina, glutamina, nukleotydy, kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 oraz antyoksydanty, takie jak: witaminy C, E, beta-karoten i pierwiastki: cynk, selen oraz miedź. Różne kombinacje tych składników występują naturalnie w produktach żywnościowych, są także dostępne w postaci gotowych mieszanek przeznaczonych do leczenia żywieniowego. Poniżej przedstawiono charakterystykę trzech wybranych składników.

Dostęp możliwy dla zalogowanych użytkowników serwisu. Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Zaloguj Zamów prenumeratę

Zobacz również

Homeopathy: definition, working and effectiveness

BIKA_77_56.jpg

Enthusiasts can call homeopathy a treatment, skeptics – illussion of a treatment, which acts like placebo. But still, this is complementary or alternative medicine (CAM), which is different from Western medicine.

Czytaj więcej

Rozpuszczalniki w recepturze

BIKA_77_35.jpg

Płynne postaci leku stanowią sporą część leków recepturowych sporządzanych w aptece. Roztwory, krople czy mikstury, choć z pozoru nieskomplikowane, mogą niekiedy nastręczać trudności, zwłaszcza gdy osoba wykonująca lek nie dysponuje dostateczną wiedzą na temat stosowanych rozpuszczalników i ich właściwości.

Czytaj więcej

Szkolenie wewnętrzne pracowników

BIKA_77_29.jpg

Szkolenia są nieodłącznym elementem pracy zawodowej personelu fachowego aptek. Dostępne są w różnym formacie – jako kursy bezpośrednie, online czy też wewnętrzne, prowadzone przez kierownika apteki lub inną osobę wyznaczoną przez pracodawcę. Aptekarze podlegają ustawowemu obowiązkowi kształcenia ustawicznego, a w kolejnych okresach szkoleniowych zdobywają punkty. Zakończone, potwierdzone przez właściwą izbę aptekarską okresy rozliczeniowe są dodatkowym atutem w staraniu się o stanowisko kierownika apteki.

Czytaj więcej

Numer bieżący

Przejdź do

Partnerzy

Reklama