Skuteczna i bezpieczna farmakoterapia powinna uwzględniać ryzyko wystąpienia interakcji na linii lek – żywność. Przeciętna dieta zawiera wiele różnych składników, które mogą potencjalnie wpłynąć na biodostępność zażytej substancji leczniczej.

Interakcje leków z żywnością na etapie wchłaniania leku

Temat ten zaczęto intensywnie zgłębiać w latach 80. XX w. Nadal zagadnienie nie jest w pełni poznane zarówno przez samych pacjentów, jak i przez środowisko lekarskie. W Stanach Zjednoczonych przerowadzono badania wśród lekarzy rodzinnych na temat zajmości interakcji. Zaledwie 60% przebadanej grupy potrafiło wymienić 14 najczęściej występujących. W polskich badaniach Instytutu Żywności i Żywienia wykazano, że ponad 50% badanej grupy pacjentów nie miało wystarczających informacji o możliwości zaistnienia interakcji pomiędzy zażywanymi preparatami a żywnością. Z kolei według danych podanych przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) prawie 50% pacjentów zażywa farmaceutyki niezgodnie z zaleceniami.

Pojęcie interakcji leków z żywnością rozumiane jest jako chemiczne, fizyczne lub fizjologiczne wzajemne oddziaływanie stosowanych jednocześnie dwóch lub większej ilości substancji, które prowadzi do zmiany siły, czasu, toksyczności lub sposobu działania leku. Na niekorzystne następstwa interakcji narażeni są głównie pacjenci leczeni wieloma preparatami. Powszechnie uznaje się, że przy zażywaniu dwóch substancji interakcja jest prawdopodobna, przy trzech – zachodzi często, natomiast przy czterech i więcej – jest nieunikniona. Temat nabiera szczególnego znaczenia ze względu na stały wzrost konsumpcji i wydatków na leki oraz suplementy diety, które przez wielu pacjentów stosowane są bez konsultacji lekarskich.

Przemiany leku w organizmie

Po podaniu doustnym lek w organizmie człowieka ulega wielokierunkowym przemianom zachodzącym w fazie farmakodynamicznej oraz farmakokinetycznej. W fazie farmakodynamicznej wyodrębnia się synergizm i antagonizm leków, zaś w farmakokinetycznej – etap uwalniania, wchłaniania, dystrybucji, metabolizmu oraz wydalania substancji leczniczej. W przeprowadzonych na początku XXI w. badaniach wykazano, że spośród wszystkich wymienionych etapów największy wpływ składników żywności na substancje farmakologiczne występuje w trakcie wchłaniania leków (60%), w nieco mniejszym zaś stopniu podczas metabolizmu (27%) oraz wydalania (12%).

Najlepszym miejscem do wchłaniania leków, ze względu na duże unaczynienie błony śluzowej, jest jelito cienkie, w którym odbywa się ono na trzy różne sposoby: (1) na zasadzie transportu biernego, polegającego na wyrównaniu stężeń pomiędzy obiema stronami błony komórkowej, (2) na zasadzie transportu aktywnego, polegającego na migracji leku z jednej strony błony komórkowej na drugą oraz (3) na drodze pinocytozy, czyli procesu podobnego do fagocytozy.

Pozostałe 71% artykułu dostępne jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Zaloguj Zamów prenumeratę Kup dostęp do artykułu

Zobacz również

Dotyk, zapach, smak, czyli jak sprzedają zmysły

Dotyk, zapach, smak, czyli jak sprzedają zmysły

Współczesne apteki są pięknie wyposażone, mają nowoczesne meble, coraz częściej futurystyczne i dobrze doświetlone izby ekspedycyjne, a na półkach kolorami mienią się opakowania farmaceutyków. Wszystko to ma wymiar nie tylko estetyczny, lecz także marketingowy. Nie od dziś wiadomo, że emocje wpływają na decyzje zakupowe.

Czytaj więcej

Jak tworzyć angażujące treści na apteczny blog?

Jak tworzyć angażujące treści na apteczny blog?

Content marketing to strategia polegająca na tworzeniu angażujących materiałów oraz ich późniejszej dystrybucji w różnych kanałach, aby spełnić określone cele i dotrzeć do wybranej grupy odbiorców.

Czytaj więcej

Przejdź do

Partnerzy

Reklama