Zioła w aptece: sok z brzozy jako tradycyjny preparat wzmacniający

BIKA_74_32.jpg

Rynek suplementów diety w Polsce wciąż zwiększa wartość. Szacuje się, że do 2020 r. może osiągnąć nawet 5 mld zł. W obliczu ogromnego (i nieustannie rosnącego) popytu na suplementy diety warto zaopatrzyć aptekę w surowce pochodzenia naturalnego, które cieszą się coraz większym zainteresowaniem oraz zaufaniem pacjentów. Jednym z nich jest sok z brzozy, nazywany niegdyś oskołą. Jakie są jego skład chemiczny i wartości odżywcze? W przypadku jakich schorzeń warto stosować go w ramach terapii wspomagającej? Jaka metoda konserwacji zapewni mu odpowiednią trwałość i jakość?

Dawniej, ze względu na brak rzetelnej wiedzy dotyczącej roli witamin i minerałów w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, suplementacja niedoborów była utrudniona. Szacuje się, że z powodu szkorbutu w latach 1500–1700 zmarło ok. 2 mln marynarzy. Niedobory występowały również na tzw. przednówku, kiedy zimowe zapasy ulegały już wyczerpaniu, nie było jeszcze nowych plonów. Po kilku miesiącach jedzenia głównie zakonserwowanej żywności o zmniejszonej zawartości witamin konieczna była suplementacja. W takich przypadkach, zanim pojawiły się pierwsze warzywa i owoce, z pomocą przychodził sok z brzozy.

Dzięki bogatemu składowi – zarówno pod względem odżywczym, jak i fitochemicznym – był wykorzystywany również w leczeniu wielu schorzeń, takich jak kamienie nerkowe, dna moczanowa czy infekcje układu oddechowego.

 

Dostęp możliwy dla zalogowanych użytkowników serwisu. Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Zaloguj Zamów prenumeratę
Drukuj

Zobacz również

Archiwum