Farmakoterapia wraz z właściwie zbilansowaną dietą są uzupełniającymi się metodami leczenia, zarówno nowo rozpoznanej, jak również wieloletniej cukrzycy. Zmiana już kilku nawyków żywieniowych pozwala osiągnąć pożądane wyniki leczenia. Jaka grupa węglowodanów jest najkorzystniejsza w żywieniu pacjentów zmagających się z cukrzycą? Jakich produktów należy unikać, a jakie wprowadzić do jadłospisu w trakcie dietoterapii cukrzycy? W jaki sposób komponować posiłki, żeby zmniejszyć wchłanianie węglowodanów? O tym w artykule.

Cukrzyca jest przewlekłym, złożonym zespołem zaburzeń metabolicznych, których wspólnym mianownikiem jest zwiększone stężenie glukozy we krwi, czyli hiperglikemia. Stan taki wynika z nieprawidłowego wydzielania i/lub działania insuliny produkowanej przez komórki β wysp trzustkowych, co skutkuje upośledzeniem metabolizmu podstawowych składników pokarmowych, takich jak węglowodany, białka i tłuszcze. Nie tylko rodzaj, lecz także nasilenie objawów cukrzycy, mogą być bardzo zróżnicowane, zaczynając od przypadków bezobjawowych, po stany zagrożenia życia (śpiączka ketonowa, hipoglikemiczna).

Charakterystyka diety

Dieta i cukrzyca stanowią dwa ściśle ze sobą powiązane pojęcia. Połączenie właściwego sposobu odżywiania się z opracowaną przez lekarza strategią farmakologicznego leczenia cukrzycy, bez względu na rodzaj i stadium jej rozwoju, znacznie zwiększa skuteczność zaplanowanej terapii. Podstawowym celem zalecanych zmian żywieniowych jest uzyskanie stężenia glukozy we krwi na najbardziej zbliżonym do prawidłowego poziomie, zapobieganie wczesnym i późnym powikłaniom cukrzycy oraz – w przypadku chorych z nadwagą i otyłością – redukcja masy ciała.

Zgodnie z tymi założeniami opracowane zalecenia żywieniowe muszą być przygotowane indywidualnie dla każdego pacjenta. Powinny spełniać ogólne założenia zdrowego żywienia, z przystosowaniem do potrzeb i preferencji żywieniowych chorego oraz z uwzględnieniem klasycznych wyróżników, jak: płeć, wiek, masa ciała rzeczywista i należna, wzrost, stopień aktywności fizycznej, stan fizjologiczny (ciąża) oraz z współwwystępowaniem pozostałych chorób. W leczeniu chorych na cukrzycę zaleca się dietę zgodną z żywieniem podstawowym zdrowych ludzi, zapewniającą prawidłową podaż energii oraz zmniejszoną zawartość węglowodanów łatwo przyswajalnych. Wykaz produktów dozwolonych i przeciwwskazanych w omawianej diecie zestawiono w tabeli 1.

Full access available for logged users only. Log in or select the best subscription option here..

Log in Order a subscription

Also check

Open access On-line only no. 76/2019

Kongres Opieka Farmaceutyczna od zaraz: Leki i choroby wieku podeszłego [15 grudnia 2019]

100% wiedzy merytorycznej i case study oparte na najczęstszych problemach pacjentów w polskich aptekach

Read more
Open access On-line only no. 76/2019

Efektywność 4.0, czyli spotkanie branży Pharma już 15 i 16 października

www.pharmaplanet.pl.png

Pierwsza edycja Forum Pharma 360° PLanet to odpowiedź na wyzwanie poprawy efektywności w najważniejszych dziś obszarach branży farmaceutycznej. Ponad siedemdziesięciu prelegentów wyznaczy kierunek rozwoju sektora. 

Read more

Euceryna - ważny filar receptury aptecznej

bika_76_54.jpg

Euceryna stanowi podstawę większości maści robionych w aptece. Odpowiedni dobór jej rodzaju zdecydowanie ułatwia wykonywanie oraz poprawia trwałość leków recepturowych.

Read more

Current issue

Go to

Partners

Advertisement